Jaarstukken 2019
portal

Sport, cultuur en recreatie

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

5.1 Sport

5.1.1 Harmoniseren subsidiebeleid

Jaar realisatie

2019

Vanaf 2018 harmoniseren wij het subsidiebeleid. We koppelen dit aan activiteiten en prestaties die bijdragen aan doelstellingen van onze gemeente op de diverse beleidsterreinen. Sport, culturele en welzijnsverenigingen en organisaties betrekken we actief bij de totstandkoming van het nieuwe subsidiebeleid. De discussie rondom de OZB wordt meegewogen. Het nieuwe subsidiebeleid wordt van toepassing op subsidies die we verlenen vanaf 2020.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Niet volgens plan

Het raadsvoorstel subsidiebeleid is in januari 2020 op verzoek van de raad van de raadsagenda gehaald. De oude regelingen zijn van rechtswege per 1 januari 2020 vervallen (wet arhi). Wij spreken opnieuw met de raad over de kaders en uitgangspunten en toetsten deze vervolgens ook bij een aantal verenigingen. Hierna leggen wij een nieuw voorstel aan de raad voor.

5.1.2 Ondersteunen samengaan sportverenigingen

Jaar realisatie

2022

Verenigingen zijn belangrijk voor de sociale contacten en leefbaarheid binnen een stad, wijk, dorp of gemeenschap. We zien echter dat verenigingen steeds meer onder druk komen te staan. We sporten steeds meer, maar minder in verenigingsverband. Initiatieven van sportverenigingen om samen te gaan dienen nadrukkelijk vanuit de verenigingen zelf te komen. We ondersteunen en begeleiden hierin om de plannen ook daadwerkelijk uit te kunnen laten voeren. We stellen vrijwilligers bij verenigingen in staat om met vernieuwing aan de slag te gaan. Onze verenigingsverbinder speelt hier een belangrijke rol in.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Begin 2019 was de aftrap met een draagvlakonderzoek onder de sportverenigingen in de gemeente Zevenaar, ter verkenning van de wensen en mogelijkheden voor samenwerking.
Dit om op de langere termijn een gevarieerd sport- en beweegaanbod in de gemeente te behouden.
Alle verenigingen van de buitensport is een verenigingsscan aangeboden en alle verenigingen hebben hieraan deelgenomen. In het 4e kwartaal van 2019 is er een overall rapportage opgesteld. Deze rapportage geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van de vereniging. Elke vereniging heeft een eigen inhoudelijk rapportage ontvangen, met daarin opgenomen aanbevelingen waar de vereniging mee aan de slag kan. Als gemeente hebben wij een integrale rapportage ontvangen. De integrale rapportage schetst een totaal beeld over de uitkomsten van alle verenging scans, waarin aanbevelingen zijn opgenomen voor de gemeente Zevenaar.

5.2 Kunst en cultuur

5.2.1 Beheren en behouden kunstcollectie

Jaar realisatie

2019

Wij mogen trots zijn op ons kunstbezit. Voor een gemeente hebben wij een bijzonder kunstbezit. Hier is meer mee mogelijk dan tot nu toe bereikt wordt. Door het beheer te intensiveren kan de tentoongestelde kunst in ons gemeentehuis twee maal per jaar vernieuwd worden. Dit komt het behoud van de werken ten goede en biedt tegelijkertijd afwisseling en prikkeling voor de medewerkers en bezoekers. Door meer in te zetten op toegankelijkheid en communicatie neemt de bekendheid toe. Hierdoor wordt de kunst als het ware het visitekaartje voor onze gemeente, kunnen inwoners de kunst beter ervaren en kan deze haar oorspronkelijke grandeur van art in the factory weer tonen.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Gerealiseerd

Het beheer en het behoud van onze kunstcollectie is bestendig vormgegeven. De kunst in het gemeentehuis wordt tweemaal per jaar verwisseld.

Voorstel raad

Wij stellen u voor de activiteit af te sluiten

5.2.3 Ondersteunen culturele activiteiten

Jaar realisatie

2020

Wij zetten in op een divers en kwalitatief sterk cultureel aanbod en het behoud van een breed en hecht verenigingsleven. Dit verhoogt de aantrekkingskracht van onze gemeente. We stimuleren het maken, delen en ontmoeten door culturele festivals te ondersteunen. Hiermee dragen we ook bij aan de profilering van onze gemeente en de kernen in het bijzonder. Samen met de gemeenten Duiven en Westervoort en de provincie investeren we met het Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 in de Liemers € 480.000 in kunst, cultuur en erfgoed (bestaand beleid). Inwoners, verenigingen en organisaties voeren samen de activiteiten en projecten uit. Dit draagt bij aan een sterke, trotse en leefbare regio.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Het culturele aanbod in Zevenaar is stabiel en vitaal. Activiteiten van Muziekstad, Buitenblik en het SevenArt festival worden goed bezocht. Dankzij het cultuur- en erfgoedpact kunnen extra initiatieven ondersteund worden. Een goed voorbeeld is de DLHG-courant, die inmiddels zonder subsidie gerealiseerd wordt.

5.2.5 Ondersteunen organisatie Kunstwerk!

Jaar realisatie

2019

Cultuur is de smaakmaker van onze gemeente en een gezonde culturele infrastructuur vormt de basis van een bloeiend cultureel leven. Kunstwerk!, de fusie van de vier Liemerse professionele culturele organisaties het Musiater, Bibliotheek de Liemers, het Liemers museum en de Volksuniversiteit voor Zevenaar e.o., vormt hier een belangrijk onderdeel van.
Wij subsidiëren het op elkaar afgestemde productaanbod op het gebied van kunst en cultuur, erfgoed, muziekonderwijs, lezen en literatuur, debat en educatie dat Kunstwerk! biedt. Via prestatieafspraken zorgen wij er voor dat de producten van Kunstwerk! bijdragen aan identiteitsvorming, ontmoeting en ontplooiing. We zorgen dat Kunstwerk! actief de samenwerking met verenigingen zoekt.
De wettelijke educatie-taken van Bibliotheek de Liemers zijn volop in ontwikkeling. Wij zorgen er voor dat deze (het volgen van) goed onderwijs, het vinden van een baan of het aangaan van sociale contacten ondersteunen. Het betreft onder meer lees- en taalbevorderingsactiviteiten, doorlopende leerlijnen en burgerschapsvorming.
Omdat de culturele infrastructuur in de Liemers over de gemeentegrenzen heen ligt, stemmen we in deze af met de gemeenten Duiven, Westervoort en Montferland.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Hoewel de verhuizing van een aantal onderdelen van Kunstwerk! naar de Turmac cultuurfabriek vertraagd is tot 2020, levert de samenwerking al duidelijke meerwaarde. Producten rondom (volwassen)educatie zijn beter op elkaar afgestemd en beter zichtbaar. De uitgebreide dienstverlening van Kunstwerk! is in meerdere kernen beschikbaar. Het aantal theatervoorstellingen is stabiel, de bibliotheek is steeds meer een partner in het sociaal domein, het museum geeft inwoners een gevarieerd beeld van de Liemers en de muziekschool laat met Meer Muziek in de Klas bijna alle schoolgaande kinderen kennis maken met muziek.
Kunstwerk! heeft 2019 afgesloten met een verlies, veroorzaakt door frictiekosten verhuizingen en CAO ontwikkelingen. Dit is opgevangen binnen de eigen reserves.

5.2.6 Ontwikkelen Turmac Cultuurfabriek

Jaar realisatie

2019

Hal 12 biedt straks naast de publieksbalies van onze gemeente en de Regionale Sociale Dienst, producten en diensten op het gebied van cultuur, cinema, media, educatie en erfgoed. Geconcentreerd onder één dak ontstaat een gevarieerd aanbod voor een breed publiek, waarbij ontmoeten, ervaren en beleven centraal staat. Hal 12 wordt daarmee een podium voor samenwerking en biedt een belangrijke impuls voor het centrum. De bouw is in het derde kwartaal van 2018 gestart. De opening staat gepland in het tweede kwartaal 2019.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Niet volgens plan

Niet volgens plan

Bouw en inrichting van de Turmac Cultuurfabriek zijn eind 2019 binnen budget afgerond. De horeca Grandcafe HAL12 is gestart met de uitvoering van catering voor de gemeente en het verzorgen van horeca bij evenementen. De start van de brasserie in de Turmac Cultuurfabriek is uitgesteld naar 2020 omdat deze samenhangt met de inhuizing van de partners.
Afgezien van de bibliotheek, is de verdere ingebruikname later dan oorspronkelijk gepland. Caleidoz, het Filmhuis, de Volksuniversiteit en het Liemers Museum) nemen eerst vanaf april 2020 hun intrek in de cultuurfabriek. Een collectief programma moet nog opgestart worden. Vooruitlopend op de definitieve beheervorm houdt de gemeente langer de regie over de governance.

Voorstel raad

De raad wordt voorgesteld om de ontwikkeling van Hal 12 niet in 2019, maar in 2020 af te sluiten.

5.3 Cultuurhistorisch erfgoed

5.3.1 Zorgdragen voor historisch erfgoed

Jaar realisatie

2022

We ontwikkelen beleid om de verduurzaming van monumenten te bevorderen.
Het archeologisch beleid is in 2019 10 jaar oud. We moeten dit herzien. Hierbij brengen we WOII archeologie in kaart. De archeologische kaarten van de voormalige gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar stemmen we op elkaar af. De archeologische restanten van de Romeinse Limes worden mogelijk Unesco Werelderfgoed. We gaan het in ieder geval beschermen door het aan te wijzen als monument. De Limes wordt meegenomen in het VTE-beleid.
Nieuw erfgoedbeleid wordt ontwikkeld in het kader van de harmonisatie.
In het kader van harmonisatie wordt het niveau van bescherming van monumentale objecten in de voormalige gemeente Rijnwaarden vanaf 2019 op het niveau gebracht van de oude gemeente Zevenaar, door inventariseren, onderzoeken en mogelijk aanwijzen als gemeentelijk monument.
Steeds meer monumentale kerken komen leeg te staan. Samen met de kerken en samenleving ontwikkelen we beleid om te kijken hoe we de kerken toekomstbestendig maken.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Wij hebben in 2019 ingestemd met de aanwijzing van een locatie bij Herwen als archeologisch rijksmonument. Op deze site zijn archeologische resten gevonden uit de Romeinse tijd, overblijfselen die verwijzen naar de Limes, de Romeinse rijksgrens. Het ondersteunt het verhaal van de Dam van Drusus op het splitsingspunt van Rijn en Waal, het eerste bekende waterwerk in onze geschiedenis. Deze site is opgenomen in het Nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes, welke aangeboden is aan de Werelderfgoedcommissie van Unesco. Medio 2021 wordt bekend of de Neder-Germaanse Limes (en dus de site bij Herwen) op de Werelderfgoedlijst komt. Het verhaal van de Limes en met name de Dam van Drusus moet verder verteld worden. Wij pakken dit verder op in samenwerking met bewoners en ondernemers uit de omgeving.
We hebben samen met de overige Liemerse gemeenten en met de gemeente Doesburg onderzocht of we gezamenlijk komen kunnen tot een kerkenvisie. Dit gezien de leegloop van de kerken en de moeilijke opgave van herbestemming van dit veelal monumentaal erfgoed. Samenwerking tussen alle partijen om tot strategische keuzes te komen is hierbij belangrijk.
Ook hebben we in 2019 onderzoek gedaan hoe de gemeente stimuleren kan dat het monumentaal erfgoed op een zorgvuldige wijze verduurzaamd kan worden.

5.4 Vrijetijdseconomie

5.4.6 Uitvoeren beleidsplan vrijetijdseconomie

Jaar realisatie

2030

Door in te zetten op vrijetijdseconomie wilt u een bijdrage leveren aan de volgende ambities:
•   een aantrekkelijker woon- en vestigingslocatie;
•   meer werkgelegenheid.

Om deze ambities te bereiken, heeft u de volgende doelstellingen geformuleerd:
1.   meer tevreden inwoners over de mogelijkheden voor vrijetijd;
2.   een toename van bestedingen door toeristen en recreanten;
3.   meer tevreden toeristisch-recreatieve ondernemers over het ondernemersklimaat;
4.   toename van het aantal dagtoeristen;
5.   groei van het aantal overnachtingen.

Dit gaan wij realiseren door werkzaamheden uit te voeren binnen de volgende taakvelden:
a.   toeristische infrastructuur (paden, routes, bewegwijzering);
b.   ontwikkeling van aanbod voor dag- en verblijfsrecreatie;
c.   samenwerking en kwalitatief & innovatief ondernemerschap;
d.   marketing, informeren & inspireren;
e.   doeltreffend beleid.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

a. toeristische infrastructuur (paden, routes, bewegwijzering):
Op het gebied van wandelinfrastructuur hebben wij onder andere de klompenpaden Angerlo en Babberich verder ontwikkeld en is fase 1 van wandelkeuzenetwerk (kaart) opgeleverd. Daarnaast hebben wij ruiter- en menroutes in het zuiden van de gemeente Zevenaar gereed gemaakt. Ook zijn wij begonnen met de uitvoering van een verkenning van de huidige bewegwijzering in de gemeente.

b. ontwikkeling van aanbod voor dag- en verblijfsrecreatie:
Wij hebben ondernemers geadviseerd en ondersteund bij aanvragen voor verblijfsrecreatie. Ook zijn wij aangehaakt op het Gelders/Overijssels onderzoek naar mogelijkheden voor belevingsgebieden in de IJsselvallei. Daarnaast zijn wij gestart met het ontwikkelen van Redoute Revensweert en het visualiseren
van de Romeinse Limes in Zevenaar

c. Samenwerking en kwalitatief & innovatief ondernemerschap:
Wij zijn gestart met de verkenning of en hoe we in de Liemers tot een breed platform voor vrijetijdseconomie kunnen komen.

d. Marketing, informeren & inspireren:
Wij zijn tot het besluit gekomen om met een vertegenwoordiging (bestaande uit TVAN, DLHG, Liemers++, HiswaRecron en gemeente Zevenaar) uit de klankbordgroep voor het beleidskader vrijetijdseconomie gezamenlijk de uitvraag te formuleren voor het marketing- en organisatieplan voor de Liemers (onderdeel uit Liemerse Economische Visie).

e. Doeltreffend beleid:
Wij hebben het beleidskader vrijetijdseconomie opgesteld in samenspraak met de klankbordgroep. Op basis van de door u beschikbaar gestelde middelen zijn wij samen met de klankbordgroep gekomen tot een uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie. Daarnaast hebben wij namens de Liemers een bijdrage geleverd aan de regionale vertaling van Perspectief 2030: het toeristisch toekomstperspectief voor de regio Arnhem-Nijmegen.

Verbonden partijen

Bedragen x € 1.000

Naam

Openbaar belang en doel

Bijdrage
2020

Ataro B.V.

1.752

Leisurelands (R.G.V. Holding B.V.)

Het doel is het publiekstoegankelijk houden van recreatievoorzieningen en -plassen. Het recreatiegebied Rhederlaag is ondergebracht in Leisurelands BV.  
Bij het deelnemen aan een verbonden partij staat de vraag centraal of dit de meest geëigende vorm is om de doelstelling van de gemeente (het publieke belang) te realiseren. De gemeente ziet de instandhouding van recreatieplassen als een publiek belang. Het aandeelhouderschap in Leisurelands BV is een middel om invloed te houden op het realiseren van en het laagdrempelig toegankelijk houden van recreatieplassen in  Zevenaar en omgeving.

0

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2020 10:00:39 met de export van 06/11/2020 09:58:28