Jaarstukken 2019
portal

Veiligheid

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

1.1 Beperken en bestrijden van branden, rampen en zware ongevallen

1.1.1 Verbeteren eerste hulpverlening in alle kernen

Jaar realisatie

2022

Wij stimuleren inwonerinitiatieven die ontstaan om het Zevenaarse AED-netwerk te vergroten.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In 2019 hebben we kunnen zien dat meerdere buurten/wijken crowdfundingsacties hebben opgezet om hun leefomgeving te voorzien van een AED.
Voor de ondersteuning vanuit de gemeente wordt een collectieve verzekering gezien als gemeentelijke taak. Overige activiteiten worden overgelaten aan particulier initiatief.

1.2 Bewaken van de openbare orde en veiligheid

1.2.1 Bestrijden ondermijning

Jaar realisatie

2022

We nemen preventieve en repressieve maatregelen om vermenging van de onderwereld met de bovenwereld tegen te gaan. Dit doen we op basis van het ondermijningsbeeld en signalen uit de interne organisatie. We hebben een plan van aanpak ondermijning vastgesteld. We verwachten dat de inzet van burgemeestersbevoegdheden zal toenemen om ondermijning te bestrijden.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

De burgemeester stelde in december 2018 het plan van aanpak ondermijning vast. In 2019 is de uitvoering gestart. Er zijn integrale overlegstructuren gestart om signalen uit te wisselen en de aanpak per casus af te stemmen. Daarnaast zijn er twee integrale controles geweest op bedrijventerreinen. De burgemeester sloot in 2019 vier keer een pand op basis van het 13b Opiumwetbeleid. In één geval betrof het een synthetisch drugslab.

1.2.2 Vergroten veiligheid in de gemeente

Jaar realisatie

2021

We zetten in op en ondersteunen initiatieven van inwoners zoals buurtpreventie in de vorm van Buurtpreventie WhatsApp-groepen. We willen in het kader van buurtpreventie de WhatsAppgroepen verder professionaliseren. Hierbij brengen we beheerders uit verschillende groepen met elkaar in contact, waardoor een groter netwerk ontstaat, waarin beheerders van elkaar kunnen leren. De groepen op het Gelders Eiland moeten hiervoor nog een inhaalslag maken. We ondersteunen, bestendigen en faciliteren minimaal 6 nieuwe inwonersinitiatieven op het gebied van sociale veiligheid.
Vanuit de gebiedsteams zorgen we voor een zorgvuldige en adequate hulpverlening bij huiselijk geweld en overlastgevende personen. De verbinding tussen zorg en veiligheid is hierin van cruciaal belang.

Stand van zaken

1e VGR

2e VGR

Jaar stukken

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

De Buurtwhatsappgroepen zijn nog enthousiast en beheerders weten elkaar beter te vinden. Ook groeit het aantal groepen nog steeds. Samen met de politie hebben we in 2019 een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor groepen, maar de aanmeldingen lopen hierin terug. In Lobith is de avond zelfs afgelast.
In 2019 hebben we de verbinding tussen zorg en veiligheid verder vorm gegeven. Hiervoor hebben de werkwijze Aanpak Voorkoming Escalatie geïmplementeerd, door de ontwikkelingen in het sociaal domein in de loop van 2019 heeft dit wel wat vertraging opgelopen, maar de basis staat.

Verbonden partijen

Bedragen x € 1.000

Naam

Openbaar belang en doel

Bijdrage
2020

Veiligheids- en Gezondheidsregio Midden-Gelderland (VGGM)

De VGGM behartigt de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van brandweer, regionale ambulancevoorziening en GGD voor de vijftien gemeenten in de regio Gelderland-Midden.

3.720

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2020 10:00:39 met de export van 06/11/2020 09:58:28